Catalunya, referent internacional en la publicació de dades de la PAC

Catalunya, referent internacional en la publicació de dades de la PAC

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat d’Agricultura ha estat convidat per la Comissió Europea per a explicar la seva experiència en dades obertes de la Política Agrària Comuna (PAC) a la 63a reunió del grup d’experts de Manteniment i Implementació (MIG) d’INSPIRE, que s’ha celebrat els dies 13 i 14 d’octubre.

Més accessible

INSPIRE (Infrastructure for Spatial Information in the European Community) és una iniciativa de la UE per a establir una infraestructura d’informació espacial a Europa. Està dissenyada per a ajudar a fer que la informació espacial o geogràfica sigui més accessible i interoperable per a una àmplia gamma de propòsits que donen suport al desenvolupament sostenible.

El DARP és un referent a nivell internacional en la publicació de dades de la PAC. És una administració pionera en l’àmbit europeu en la transparència i la publicació de diferents dades relacionades amb l’agricultura. Així com de la gestió dels ajuts directes de la PAC.

Catalunya PAC, dades referents

Així, l’esmentada presentació va anar a càrrec de Laura Ruana, cap de servei de control integrat i pagaments del DARP, que va detallar els diferents tipus d’informació del Sistema Integral de Gestió i Control de la PAC. Aquestes dades s’estàn publicant i compartint de manera lliure, universal i gratuïta: el SIGPAC, el mapa de cultius, la capa de declaració de la DUN, i el mapa d’explotacions.

L’objectiu és facilitar de manera àgil, eficient i profitosa, la nombrosa informació generada en l’àmbit de la PAC. Per això, el DARP ofereix un gran catàleg de dades obertes, essent pioner en aquest àmbit:

  • El SIGPAC, disponible per a la seva descàrrega des del 2012
  • El Mapa de Cultius (visor i descàrrega) i la capa de declaracions de la DUN (visualització), disponibles des de 2015
  • El Mapa d’explotacions agrícoles (DUN) de Catalunya, disponible des de juliol d’aquest any 2020

Dades multiformat

Tota aquesta informació es troba en múltiples formats, tant de descàrrega com de visualització i connexió mitjançant WMS (Web Map Service) i WFS (Web Feature Service). A més, d’accessible a través del web del DARP i del web de Dades Obertes de la Generalitat de Catalunya.

En el bloc d’agricultura de la reunió també hi van participar la DG AGRI de la Comissió i l’Organisme Pagador d’Estònia. Hi van exposar la situació i perspectives de compartir les dades geoespacials de la PAC. També es va explicar les properes actuacions previstes tant en l’àmbit català com estatal.

“La venda de proximitat està regulada i permet identificar els pagesos catalans que venen ells mateixos els seus productes al públic, segons el Decret 24/2013”.

gastromercat

See all author post