Mel Múria són Sis generacions d’apicultors, fruit de la tradició, saber fer i ofici dels mestres artesans de la família Muria. Els apicultors de Muria tenen 2000 arnes Dadant amb abella negra Ibèrica en les millors zones de plantes de la península Ibèrica aprofitant-les en les seves respectives èpoques de floració, garantint així el subministrament de mel durant tot l’any.
La marca
La Marca Múria va ser creada pel llegat de ruscs de El Perelló a l’any 1888. Primer associació d’Apicultors de El Perelló, van assignar una marca a cada apicultor per a registrar les seves arnes.
Centre d’interpretació
El desig de la família Muria sempre ha estat la divulgació del món de l’apicultura. En l’any 2011 neix Muria Centre d’Interpretació Apícola, un centre dedicat a la divulgació de la tradició i cultura apícola, un centre fet amb amor per agrair el treball realitzat pels avantpassats, sense ells Muria no seria el que es avui.
El centre consisteix en:
- 300m² d’exposició
- Impactant audiovisual
- Exposició permanent
- Grans panells explicatius
- Elements interactius
- Pantalles tàctils
- Extracció i envasat de mel
- Eixam natural
- Font de mel
- Tallers didàctics
En el mig de la naturalesa se troba l’espai natural de Muria dedicat a la divulgació i aprenentatge del món de l’apicultura.
- • Rètols sobre la climatologia, terreny i pol·linització
- • 20 plantes mel·líferes amb rètols específics
- • Arnar divulgatiu
La recol·lecció de la Mel múria
Els apicultors de Muria tenen 2000 arnes Dadant amb abella negra Ibérica en les millors zones de plantes de la Península Ibérica aprofitant-les en les seves respectives èpoques de floració, garantint subministrament de mel tot l’any.
Extracció de la mel múria
Utilitzen la tecnòloga més avançada en l’apicultura respectant la tradició familiar apresa dels avantpassats. L’extracció de la mel es realitza mitjançant processos mecànics d’última generació, exclusius per extreure la mel de les bresques i envasar-la directament.
- • Extracció en fred
- • Amb centrifuga de manera artesanal
- • Directe de l’arna
- • Conservant totes les propietats
Premis i reconeixements
Les mels són d’una extraordinària qualitat, avalada pels nombrosos premis que han obtingut en diferents concursos nacionals i internacionals, el producte és valorat arreu de l’estat i internacionalment com un dels millors en els concursos en que hem participat. Els darrers van ser el 2019.
2019
I CONCURS DE MELS ECOLÒGIQUES – FIRA DE BRULL (15/09/19)
2º Premi mel de Alta Muntanya.
GREAT TASTE – PREMI INTERNACIONAL (30/08/19)
3 estrelles – Mel de taronger amb safrà
1 estrella – Mel de taronger amb trufa negra
LONDON HONEY AWARDS – PREMI INTERNACIONAL (30/08/19)
Medalla d’or – Mel d’Alta Muntanya
Medalla de plata – Mel de Romer
Medalla de plata – Mel de bosc
Premi al disseny – Medalla de plata per l’estoig tresor aromàtic
XII CONCURS “REINA DE LES MELS” (28/04/19)
2º Premi mel de Romer.
2º Premi mel de Alta Muntanya.
34è CONCURS DE MEL DE FIRABRIL (14/04/19)
1º y 2º Premi per la mel de Taronger.
2º Premi per la mel de Romer.
I CONCURS HISPANOLUSO DE MELS ECOLÒGIQUES (20/01/19)
Medalla de plata per la mel taronger.
Medalla de plata per la mel de farigola.
Medalla de plata per la mel de romer.
Medalla de plata per la mel d’alta muntanya.
Els seus origens
La primera referència documentada del llinatge Muria es Rafel Muria Queralt. El seu fill, Rafel Muria Llambrich, nascut al 1850, fou el fundador i president del primer “Ligajo de colmenas”, el que actualment coneixem com associació. En aquest document consten 225 associats i 1820 “colmenas manifestadas”. Va ser dels primers apicultors del Perelló que va canviar l’antiga arna de palla i suro per una de fusta, de forma quadrada i que més endavant es denominaria Layens. Amb aquestes arnes es començaria a practicar la transhumància.
La historia continua
La historia continua amb Rafel Muria Galve, nascut en 1901. Ja de jove es va dedicar a l’apicultura, i, amb las més de 235 arnes de la família Muria practicà la transhumància buscant les millors floracions per les finques i pobles veïns al Perelló.
La quarta generació de la família la representa Rafel Muria Benet, nascut en 1929. Als seus setze anys, el seu pare el va responsabilitzar de tot el treball familiar relacionat amb l’apicultura.
Una de les seves aportacions fou la substitució de l’arna de 20 quadros mòbils per una altra de 18, 16 i finalment de 12 quadros mòbils, que es l’actual. Es dels primers apicultors de Perelló que va introduir aquest tipus d’arna.
Sis generacions
Va continuar practicant la transhumància per tot el territori català, Terol i el País Valencià. El seu mitjà de transport va passar del carro i el cavall, la motocicleta, el tren amb la bicicleta “al coll”, fins arribar, finalment, al camió.
Actualment la família Múria esta representada per Rafel Muria Martí, nascut en 1964. Junt amb el seu cunyat Vicent Brull Llaó, nascut en 1955, mantenen l’art artesà de l’apicultura familiar en perfecta harmonia amb l’aplicació de les noves tecnologies tant en maquinaria com en el seu concepte de gestió empresarial. I l’empresa ha incorporat els últims anys a la sexta generació de la família Muria, Vicent Brull Muria.
Trasllat de l’empresa
L’any 1999 la família Muria trasllada les seves instal·lacions al lloc que ocupa actualment l’empresa familiar per a poder ampliar el negoci i optimitzar el treball.
En aquestes instal·lacions, a partir del mateix any 1999, la família Muria va posar en marxa un espai destinat a museu apícola amb eines apícoles antigues, varis documents històrics relacionats amb l’ historia de la producció apícola, i la popular i coneguda “font de mel”.
Font de mel
El museu, equipat amb una sala audiovisual, ha potenciat de manera significativa tot el relacionat amb el món de la mel: visites guiades al museu, sortides al camp per a conèixer la vida de les abelles, i l’organització de tallers didàctics per a difondre tot el que rodeja el curiós món de les abelles i la mel.
Es calcula que entre els anys 1999 i 2011, més de cent mil persones de totes les edats, de tot el país i de diferents llocs europeus, han visitat aquest museu.
La creació del Centre també ha comportat varies millores en els equipaments d’extracció i envasat de la mel, amb noves màquines d’última generació.