La cooperativa del camp Els Torms (Les Garrigues) va ser fundada el 1951, de l’afany de renovació d’un grup de pagesos del poble per tal de donar sortida a les seves collites.
Així doncs, van comprar un molí d’oli que hi havia al poble, i van emprendre la producció d’oli ells mateixos. Grà-cies al treball i esforç de les generacions que han anat precedint, la cooperativa va treure al mer-cat l’oli d’oliva verge extra Olier.
Oli de primera qualitat
L’Olier és el resultat de la primera premsada de les olives i sempre s’extreu per procediments me-cànics i a baixa temperatura (<27º) És afruitat i té poca acidesa (entre 0,01º i 0,3º). És oli d’oliva verge que, per la seva excepcional qualitat, se li dóna el nom de “extra”. El grau de qualitat ve donat per paràmetres físic-químics i organolèptics.
De proximitat
Aquest producte és autòcton i de proximitat, fruit de l’esforç dels pagesos i pageses dels Torms. L’oli d’oliva és un aliment equilibrat molt important en la dieta mediterrània. Però no tots els olis són iguals, la seva qualitat, sabor i aroma estan en funció de les varietats d’oliva, el clima, el sòl i la forma de recol·lecció.
Excel·lents característiques
En aquest cas, l’Olier és considerat de categoria superior perquè s’obté a partir d’olives arbequi-nes per procediments mecànics, amb la qual cosa s’aconsegueix un oli amb excel·lents caracte-rístiques organolèptiques i que es pot consumir directament amb tota la seva aroma i sabor. L’oli-er és un oli indispensable en la nostra cuina en cru per amanides i plats freds, però també per fregits i fins i tot per postres.
Procés d’elaboració de l’Olier de Els Torms
L’olier és un oli sotmès a rigorosos controls de producció i elaboració detallats a continuació:
1. Treballar la terra Els agricultors i agricultores treballen la terra durant l’any amb l’objectiu d’obtenir la millor qualitat del fruit, previ a la recol·lecció que arriba al mes de novembre.
2. Recol·lecció Amb les primeres boires, comença el procés amb tècniques que garanteixen l’arribada del fruit amb òptimes condicions a la cooperativa.
3. Neteja Tot seguit, una ventadora separa les fulles dels brots, es renten i s’eliminen les impureses.
4. Molturació Les olives es molturen a baixes temperatures per garantir les característiques organolèptiques i químiques per mitjà d’un procés de decantació que separa l’oli i el guarda en dipòsits d’emma-gatzematge.
5. Envasat Finalment, l’oli és envasat i està a punt per ser comercialitzat i satisfer els paladars dels consumidors.
Els Torms disposa d’un entorn envejable
El poble d’Els Torms es troba situat sobre un turó de la vall Major, a 476 metres d’altitud, a la co-marca de Les Garrigues, amb una població d’uns 200 habitants. La principal activitat de la vila és l’agricultura i la ramaderia, on destaquen els seus cultius d’olivera, ametller i fruiters.
En el paissatge Garriguenc, hi domina el cultiu de l’olivera, enmig de paisatges de boscos de pi blanc, matoll, conreus de cereal i plantes aromàtiques. L’entorn que envolta les oliveres dóna a l’oli d’oliva unes característiques especials impossibles de trobar en cap altra zona del món.
“La venda de proximitat està regulada i permet identificar els pagesos catalans que venen ells mateixos els seus productes al públic, segons el Decret 24/2013”.