Arroz Illa de Riu són productors i comercialitzadors d’arròs des del 1917. Produeixen llavor certificada d’arròs amb títol oficial com a seleccionador, i així obtenen, des de la primera generació, diverses varietats d’arròs per a l’ús i per a la seva comercialització.
Origens
Entre aquestes llavors es troba la de l’arròs Bomba, que no la comercialitzen per donar més prestigi al producte final elaborat. També, produeixen arròs comercial de diverses varietats que destinen a la indústria. Anualment, es recullen a la finca “Illa de Riu” (Delta de l’Ebre)
aproximadament 2800 tones d’arròs, de les quals aprox. un 50% són de Bomba.
En produeixen la pròpia llavor i cultiven sense dependre de tercers, asseguren una màxima qualitat sense barreja amb altres varietats, i amb una igualtat i uniformitat del producte constant. Els arrossos “Illa de Riu” es conreen a la finca “Illa de Riu” amb les nostres llavors, acuradament seleccionades, per la qual cosa sempre és homogeni. A més, ofereixen una qualitat constant perquè no contenen cap gra d’altres varietats i per això té
sempre el mateix gust, la mateixa textura, la mateixa aparença, necessita idèntic temps de cocció, etc., característiques que agraeix el cuiner més exigent.
Arròs bomba
Varietat d’arròs ja cultivada durant el segle XIX. Molt apreciat per la seva qualitat culinària. En coure augmenta dues vegades la seva longitud, no s’empasta i presenta una consistència i sabor excel·lents.
L’arròs Bomba “Illa de Riu”, produït amb llavors seleccionades, és una varietat sense barreges que ofereix unes característiques de cocció i sabor sempre iguals en benefici de qui el cuina i consumeix.
Per tot això, l’arròs Bomba “Illa de Riu” ha estat l’únic arròs europeu premiat en el “International Taste Quality Institute” de Brussel·les amb dues estrelles l’any 2014, i està sent cada dia més valorat pels millors restaurants i botigues especialitzades dins i fora d’Espanya.
Arròs carnaroli
Varietat d’arròs originària d’Itàlia d’Arròs Illa del Riu, coneguda des de 1961. De gra gran i consistent, és molt apreciat a l’alta gastronomia, especialment per a risottos.
L’arròs Carnaroli “Illa de Riu”, produït a la finca amb llavors seleccionades, és una varietat sense barreges que ofereix unes característiques de cocció i sabor sempre iguals en benefici de qui el cuina i consumeix.
Arròs Bahía
La varietat d’arròs Bahía és considerada per tothom, des de fa més de 50 anys, com la millor d’entre les més comunes del nostre país. L’arròs Bahía “Illa de Riu”, produït a la finca amb llavors seleccionades, és una varietat sense barreges que ofereix unes característiques de cocció i sabor sempre iguals en benefici de qui el cuina i consumeix.
El cultiu
L’origen del cultiu rau en la producció de les llavors d’arròs. Es fa a partir de cent espigues seleccionades. L’Enginyer Agrònom de la finca recull les cent millors espigues de la producció per iniciar el següent cicle.
Amb aquests pocs quilos se sembra una petita superfície per obtenir la segona generació. Després, per seguir augmentant la producció, es fa una tercera generació, i finalment la quarta, que és la utilitzada per obtenir l’arròs comercial.
Aquest procés és idèntic en totes les varietats que seleccionen i es repeteix tots els anys. És complex i delicat, però assegura una puresa varietal necessària per garantir la màxima qualitat.
Cal tenir present que, les males herbes, insectes i fongs ataquen les plantes durant el conreu. Per això, apliquen els productes necessaris per a afavorir el desenvolupament òptim de les plantes, i afegeixen els adobs en el moment adient.
El cicle comença normalment a finals d’abril i acaba amb la collita mecànica el mes de setembre. Aquesta es fa de forma molt curosa, procurant sempre de no barrejar un gra que no pertany a aquella varietat per tal d’evitar contaminacions, tant en la producció de llavors com en la destinada al consum.
Després s’asseca i s’emmagatzema fins que es van fent les elaboracions successives, i després d’envasar-lo es distribueix fins al consumidor final. Avui en dia, el cultiu al Delta de l’Ebre es troba en un nou cicle, la preparació dels camps, ja que s’aproxima el procés d’inundació.